top of page

Vinkkejä koirasi viihdyttämiseen: Näin pidät koirasi aktiivisena ja onnellisena!


Tiedätkö mitä koirasi rakastaa eniten? Sinua! Koirat nauttivat ajan viettämisestä omistajiensa kanssa ja osallistuvat vuorovaikutteisiin leikkeihin. Alla muutamia kivoja kikkoja, joilla voit tarjota koirallesi henkistä stimulaatiota samalla kun vahvistat sidettä välillänne, poimi siis ideat talteen vuorovaikutteisiin leikkeihin koirasi kanssa:


Ruuan etsiminen Koirillamme on yleensä helppoa ruoka-ajan suhteen. Useimmat meistä vain asettavat ruokakulhon alas ja antavat niiden syödä. Siinä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta se on kaukana niiden luonnollisista pyyntitottumuksista. Jos haluat lisätä henkistä stimulaatiota koirasi rutiiniin, voit muuttaa ruokailutavan hauskaksi peliksi. Suosikkitapojani pennun kanssa on ruokkia koira kädestä tai vyölaukusta vähintään kerran päivässä. Voin opettaa sille helppoja temppuja, kuljettaa sitä ympäri taloa tai pihaa ja palkita koiraani kun se katsoo minua tai tulee luokseni kutsusta. Sisällä voin piilotella ruokaa, kuten vaikka namimaton sisälle. Sekoittele kuivamuona-ateria namimaton sisälle ja anna koirasi käyttää nenäänsä ruuan etsimiseen.

Herkku-tai ruokintahetken voi toteuttaa myös käyttämällä vanhoja pyyhkeitä, joiden sisälle asettelet nameja ja käärit sitten pyyhkeen rullalle.

Aloita niin, että koirasi näkee sinun laittavan namit paikalleen ja kun se oivaltaa asian, niin voit tehdä piilottelun myös piilossa ja vaikka solmia kaksi pyyhettä solmuun keskenään. Pahvi- tai muovisen laatikon sisälle voit laitella kankaita, esineitä, joita koira voi siirrellä, kun etsii namejaan. Tällaiset temppuilut ruuan kanssa voi tuntua hankalalta, mutta minulle se on sen arvoista, kun näen, kuinka tyytyväinen koirani on.


Anna koiran haistella ja tutkia kävelylenkkejä tai ”anna koiran viedä”-lenkkejä Kävelylenkille lähteminen on koiran päivän jännittävin osa. Voit tarjota sille enemmän henkistä stimulaatiota antamalla sen pysähtyä ja haistella ympäristöä enemmän. Kävely on hyvää fyysistä harjoitusta, mutta koirille se on myös tilaisuus tutkia ympäristöä. Vaikka oletkin kävellyt samaa reittiä lukemattomia kertoja, koira löytää siitä aina uusia ja jännittäviä tuoksuja. Jos et halua koiran ohjaavan lenkkiä, voit määrittää tiettyjä alueita tai aikoja ilmaista haistelua varten. Opeta koiralle käsky, kuten"mene haistelemaan", ja anna sen tutkia ympäristöä hetken aikaa. Yllätyt, kuinka paljon tyytyväisempi koira on kävelyn jälkeen, joka sisältää tutkimista ja haistelua suoran kävelyn sijaan. Muista, että koirat analysoivat asioita nenällään, eivät pelkästään visuaalisesti. Anna niiden tutkia ja ihmetellä kaikkia mielenkiintoisia tuoksuja.


Hanki koiralle aktivointilelu Palapelil ja muut lemmikkiliikkeiden tarjoamat lelut ovat hauska ja helppo tapa pitää koira kiireisenä ja viihdytettynä. Interaktiiviset lelut, kuten palapelit, auttavat pitämään koiran keskittyneenä ja tarjoavat lisää henkistä stimulaatiota. Näihinkin koira pitää ensin tutustuttaa rauhassa ja opettaa sille selkeästi ,miten sen odotetaan toimivan lelun nähdessään. Toimi itse kannustavasti ja kehu koiraasi vuolaasti kun se toimii oikein.

Opeta koirasi noutamaan sinulle tavaroita Noutoleikki on perinteinen leikki, joka tarjoaa koiralle sekä fyysistä että henkistä liikuntaa. Voit heittää lelun tai pallon ja pyytää koiraa tuomaan sen takaisin sinulle. Tämä leikki auttaa kehittämään koiran keskittymistä, noutotaitoja ja tottelevaisuutta. Voit myös vaihdella leluja ja käyttää erilaisia ​​heittotekniikoita pitääksesi leikin mielenkiintoisena. Aloita opettaminen sisätiloissa missä sinun on helpompi kannustaa koira tuomaan lelu sinulla ja palkitse se aina kehumalla ääneen kun se toimii toivomallasi tavalla.

Koira etsivänä Piiloleikki on hauska tapa haastaa koirasi aistit ja älykkyys. Voit aloittaa piilottamalla herkkuja tai leluja ympäri taloa ja pyytää koiraa etsimään ne. Voit aluksi tehdä piilot hieman helpommiksi ja sitten lisätä vaikeustasoa sitä mukaa kun koirasi kehittyy. Tämä leikki tarjoaa koirallesi paljon henkistä stimulaatiota ja auttaa heitä käyttämään hajuaistiaan.

Tempun yhdistäminen Yhdistä useita temppuja yhdeksi suureksi tempuksi! Voit opettaa koirallesi sarjan komentoja, jotka heidän on suoritettava peräkkäin. Esimerkiksi voit opettaa koirallesi komentoja "istu", "makaa" ja "päällä" ja pyytää heitä suorittamaan nämä temput peräkkäin. Tämä vaatii koiralta keskittymistä, muistia ja kykyä yhdistää komentoja. Aloita opettaminen aina yksi temppu kerrallaan ja hiljalleen yhdistele temppuja toisiinsa. Kehu ja palkitse spesiaaliherkuilla aina kun koirasi yrittää ja tee lyhyitä harjoitussarjoja.

Voimakas koira Vetoleikki on suosittu tapa leikkiä koiran kanssa ja samalla tarjota heille henkistä stimulaatiota. Voit käyttää vetolelua, köyttä tai jopa vanhaa pyyhettä leikin välineenä. Muista asettaa selkeät rajat ja säännöt vetoleikkiin, jotta koirasi ymmärtää, että olet leikin ohjaaja. Tämä leikki auttaa kehittämään koiran voimaa, kestävyyttä ja yhteistyötaitoja. Älä tee liian äkkinäisiä vetoja ja jousta koirasi mukana, ettet vahingossa aiheuta sille kipua. Agility Agility on hauska ja stimuloiva harrastus, joka voi olla erinomainen tapa viettää aikaa koirasi kanssa. Agilityrata koostuu erilaisista esteistä, kuten hyppyesteen, putken ja keinun, joiden avulla koirat voivat harjoittaa fyysisiä ja älyllisiä taitojaan. Voit rakentaa yksinkertaisen agilityradan puutarhaan tai etsiä agilitykursseja tai -seuroja lähistöltäsi. Ihan kotonakin voi tehdä kivoja temppuratoja kun antaa mielikuvituksen laukata vapaana.

Kävely ja retkeily Yksi yksinkertainen, mutta tehokas tapa viettää aikaa koirasi kanssa on kävely ja retkeily. Koirat rakastavat tutkia ympäristöä ja haistella uusia tuoksuja. Voit ottaa koirasi mukaasi päivittäisille kävelylenkeille eri reiteillä tai suunnitella pidempiä retkiä luontoon. Tämä tarjoaa koirallesi sekä fyysistä että henkistä stimulaatiota samalla kun saat itsekin raitista ilmaa ja liikuntaa. Lenkillä voit teettä koiralla temppuja, esimerkiksi hyppäämään pyynnöstä kiven päälle tai puiston penkille viereesi istumaan. Itse tykkään ottaa valokuvia koiristani lenkillä, niin olen opettanut niitä ”odottamaan” pyynnöstä monenlaisissa paikoissa. olen mukana tuomassa Dogtrekking lajia Suomeen ja se on erinomainen muoto retkeillä koirasi kanssa. Käy tutustumassa www.dogtrekking.fi sivustoon ja tule mukaan toimintaan!


Vesileikit

Jos koirasi on vesipeto tai nauttii muutoin vedestä, voit järjestää vesileikkejä, kuten uimista tai vesilelujen noutamista vedessä

Voit viedä koirasi lähelle olevaan järveen, jokeen tai rantaan, jos se on mahdollista ja turvallista. Vesi tarjoaa koirallesi virkistävän ja hauskan ympäristön, jossa he voivat leikkiä ja liikkua. Vinkki: Istuuko koirasi helposti, kun se näkee namin kädessäsi? Helpoin paikka opettaa koira seisomaan on rantavedessä. Näytä nami ja kun koira pysähtyy sitä katsomaan, sanoi seiso ja palkitse se heti. Harvan koiran ensireaktio on istua veteen. Käytän omilla koirillani uimaliivejä järvivedessä uidessa ihan turvallisuuden vuoksi.


Nämä ovat vain muutamia ideoita vuorovaikutteisiin leikkeihin koirasi kanssa. On tärkeää huomioida koiran yksilölliset tarpeet, ikä ja mieltymykset sekä muista että aktivoinnin tärkein tavoite on ihan vain pitää hauskaa yhdessä!Recent Posts

See All

Comments


bottom of page